Przejdź do zawartości

Portal Pomorskiego Obserwatorium Rynku Pracy

porp.pl

Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego

Drukuj
Data aktualizacji: środa, 29 czerwca 2022

Polska wysoko w rankingu producentów żywności w UE

31 maja przypada Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego. Polski przemysł spożywczy to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki. W skład tego przemysłu wchodzą m.in. zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo warzywniczo-owocowe, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe. Polska zajmuje 4. miejsce na liście największych producentów żywności w UE po Francji, Niemczech i Hiszpanii. W sektorze tym pracuje prawie 400 tys. pracowników (Raport – Data & Trends, 2021). Dzięki pracownikom przemysłu spożywczego możemy zajadać się najróżniejszymi produktami – nabiałem, pieczywem, mięsem, rybami czy słodyczami.

 

Zapotrzebowanie na pracowników w przemyśle spożywczym

Prognoza Barometr zawodów 2022 określa zapotrzebowanie na pracowników m.in. w przemyśle spożywczym. Przyjrzyjmy się zapotrzebowaniu na wybrane zawody w tej gałęzi gospodarki województwa pomorskiego.

1. Pracownicy przetwórstwa spożywczego – w skład grupy zawodów wchodzą m.in. młynarze, serowarzy, operatorzy urządzeń do produkcji cukru, makaronu, pieczywa, wyrobów mleczarskich i cukierniczych (pełen wykaz zawodów: Barometr Zawodów - barometrzawodow.pl).

W 12 powiatach województwa pomorskiego dla tej grupy zawodów prognozowana jest równowaga popytu i podaży, co oznacza, że liczba ofert pracy będzie zbliżona do liczby osób zdolnych i chętnych do podjęcia pracy w danym zawodzie. Dla 8 powiatów województwa pomorskiego przewidywany jest deficyt poszukujących pracy - zapotrzebowanie na pracowników będzie większe niż liczba osób zdolnych i chętnych do podjęcia pracy.

Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – pracownicy przetwórstwa spożywczego
Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – pracownicy przetwórstwa spożywczego

Źródło: barometrzawodow.pl

Transkrypcja danych do Mapa 1. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – pracownicy przetwórstwa spożywczego (PDF, 97 KB)


2. Przetwórcy mięsa i ryb – w skład grupy zawodów wchodzą m.in. przetwórcy ryb, przetwórcy mięsa (pełen wykaz zawodów: Barometr Zawodów (barometrzawodow.pl).

Dla 6 powiatów województwa pomorskiego prognozuje się duży deficyt poszukujących pracy, a dodatkowo dla 10 powiatów przewidywany jest deficyt poszukujących pracy - osoby poszukujące pracy nie powinny mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia. Tylko 4 powiaty prognozują zrównoważenie popytu i podaży, w związku z czym liczba ofert pracy będzie zbliżona do liczby osób poszukujących pracy w tej grupie zawodów.

Mapa 2. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – przetwórcy mięsa i ryb
Mapa 2. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – przetwórcy mięsa i ryb

Źródło: barometrzawodow.pl

Transkrypcja danych do Mapa 2. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – przetwórcy mięsa i ryb (PDF, 99 KB)


3. Piekarze – w skład grupy zawodów wchodzą m.in. piekarze i pomocnicy piekarza (pełen wykaz zawodów: Barometr Zawodów - barometrzawodow.pl).

W 1 powiecie województwa pomorskiego prognozuje się duży deficyt oraz w 10 powiatach przewidywany jest deficyt - liczba ofert pracy będzie wyższa od liczby osób zdolnych i chętnych do pracy w tym zawodzie. Dodatkowo dla 9 powiatów prognozuje się zrównoważenie popytu i podaży, co oznacza, to że liczba ofert pracy będzie zbliżona do liczby osób poszukujących pracy w tej grupie zawodów.

Mapa 3. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – piekarze
Mapa 3. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – piekarze

Źródło: barometrzawodow.pl

Transkrypcja danych do Mapa 3. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – piekarze (PDF, 100 KB)


4. Cukiernicy – w skład grupy zawodów wchodzą m.in. cukiernicy, dekoratorzy wyrobów cukierniczych (pełen wykaz zawodów: Barometr Zawodów - barometrzawodow.pl).

W 8 powiatach województwa pomorskiego przewidywany jest deficyt poszukujących pracy - liczba ofert pracy będzie wyższa od liczby osób zdolnych i chętnych do pracy w tym zawodzie. Dodatkowo w 11 powiatach prognozuje się równowagę popytu i podaży - liczba ofert pracy będzie zbliżona do liczby osób zdolnych i chętnych do podjęcia pracy w danym zawodzie. W 1 powiecie prognozowana jest nadwyżka poszukujących pracy - większa liczba osób poszukujących pracy i mniejsza liczba miejsc pracy.

Mapa 4. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – cukiernicy
Mapa 4. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – cukiernicy

Źródło: barometrzawodow.pl

Transkrypcja danych do Mapa 4. Relacja między dostępnymi pracownikami a potrzebami pracodawców - prognoza na 2022 rok – cukiernicy (PDF, 100 KB)


Z przetwórstwem spożywczym są związane także takie zawody jak: kierowcy, magazynierzy, logistycy, operatorzy wózka widłowego oraz pracownicy biurowi.

 

Opracowanie: Wydział Pomorskiego Obserwatorium Rynku Pracy, WUP w Gdańsku

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij w przycisk AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU.